Čajevi, sirupi, rakija, ulja

 

Čajevi

Čajevi se kuvaju na sledeći način: jedna supena kašika osušene i sitno iseckane ili zdrobljene lekovite trave zahteva 2 dcl vode. Prema tome na pet supenih kašika osušene lekovite trave dolazi litar vode. Odgovarajuća količina vode mora da proključa a zatim treba lonac sa vodom skloniti i ostaviti ga poklopljenog izvan štednjaka. Nakon 5 minuta u vodu se izruči potrebna količina lekovitih trava, brzo promeša i zatim ostavi u poklopljenom loncu jedan do dva sata. Nakon toga čaj se procedi i zasladi medom ili šećerom po želji i pije. Kod oboljenja od šećernih bolesti čajevi se ne zaslađuju.

Sirupi

Sirupi se kuvaju na ovaj način: na jedan litar proceđenog čaja dodaje se 1,5 kg šećera ili na 600 grama čaja 900 grama šećera, odnosno na svaku količinu čaja dodaje se 1,5 težinskih jedinica šećera. Ovako pripreman sirup kuva se jedan sat. Nakon kuvanja treba ga izručiti u tegle koje se povežu i spreme za kasnu jesen i zimu.

Rakije

Rakije se spravljaju na taj način što se u jedan litar rakije izruči 4 do 5 supenih kašika sitno zdrobljene ili iseckane osušene lekovite trave, zatim se flaša dobro začepi i drži u toploj sobi 20 dana. Sadržinu flaše treba dnevno više puta promućkati, a nakon 20 dana procediti i koristiti.

Ulja

Ulja se pripremaju na sledeći način: u litarsku flašu stavi se 8 do 10 supenih kašika osušene i zdrobljene ili sitno iseckane odgovarajuće lekovite trave (cveta i lista kantariona, lista i cveta hajdučice, cveta kamilice ili neke druge trave). Zatim se u flašu ulije 8 dcl zejtina i dobro zatvoriti zapušačem. Flaša se drži u toploj sobi 30 dana i potrebno je njenu sadržinu dnevno više puta promućkati kako bi došlo do što bolje ekstrakcije. Ulje se nakon toga procedi i koristi.

Brži način za dobijanje lekovitog ulja

Postoji i brži način za dobijanje lekovitog ulja. Zapušenu flašu, u koju smo prethodno izručili 8 do 10 supenih kašika sitno iseckane ili zdrobljene odgovarajuće lekovite trave i 8 dcl zejtina, sa svih strana dobro umotamo u krpu i povežemo kanapom da se krpa ne odvije. Nakon toga uzmemo lonac visine flaše i na njegovo dno stavimo 2 do 3 iverka te na njih naslonimo flašu i zatim do visine grlića flaše ulijemo vodu u lonac. Lonac stavimo na štednjak i zagrevamo vodu neprekidno 10 sati tako da voda bude stalno zagrejana do tačke ključanja ali da ne ključa. Nakon toga treba lonac skloniti sa štednjaka i ostaviti da se voda u njemu ohladi. Tako dobiveno lekovito ulje treba procediti i zatim koristiti.

Oglasi