Početna Želudac Želudac Čir u trajanju do 2 godine Čir u trajanju do 2 godine

 

Želudac

Čir u trajanju do 2 godine

Narodni lekovi, recepti za pripremu od lekovitih biljaka

 

Recept 1

 

Recept 1

Prva kura lečenja:

Pri lečenju ove bolesti držati dijetalnu ishranu. Ne smeju se jesti zapaprena, zaljućena, zabiberena, zamašćena, zasoljena i začinjena jela, niti suhomesnati i konzervisani proizvodi. Ne sme se pušiti i piti alkohol.

Supe i čorbe ne smeju biti masne. Kada ih kuvamo sa živinskim, junećim i telećim mesom, treba u njih staviti celer, peršun, paškanat, šargarepu, mirođiju, krompir i glavicu crnog luka poprečno presečenu i pečenu, na plotni od štednjaka, sa pirinčem. Od jela koristiti pire od krompira, pasulja, graška, boranije, boba i ostalog zelenog povrća. Prvu vodu, kada kuvamo mahunasta jela, obavezno prosuti. Pirei od povrća moraju biti retki. Živinsko, juneće, teleće meso ne sme biti masno. Ono se mora dobro prokuvati i u jelima sitno iseckati. Salatu od slatkog kupusa imati uvek uz ručak i večeru. Jesti rezance od testa, makarone, palačinke sa šećerom, sutlijaš od pirinča i griza sa mlekom i šećerom. Takođe se koristi mleko, čaj jogurt, kiselo mleko i mlad sir sa dvopekom.

Čir se leči ovim postupkom:

Prvih 10 dana:

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog korena maslačka (Taraxacum officinale), korena vodopije (Cichorium intybus), cveta i lista hajdučice (Achillea millefolium), lista i cveta podubice (Teucrium chamaedrys) i 2 supene kašike lista i cveta kantariona (Hypericum perforatum). Sve to izručiti u 1 litar, proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno izvan štednjaka 90 minuta. Procediti i zasladiti medom po želji. Piti po 200 grama pre doručka, ručka i večere, a to isto uraditi i posle ručka i večere.

Tri sata nakon doručka i ručka, kada je skoro prazan želudac, žvakati, loptice" napravljene od sledećih trava:

Uzeti po 1 supenu kašiku:

danas — lista bokvice (Plantago major) i 1 supenu kašiku meda.

sutra — lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium) sa 1 supenom kašikom meda.

Loptice žvakati pola sata. Sok gutati. Nakon pola sata žvakanja progutati i čitavu lopticu.

Narednih 10 dana:

Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kantariona (Hypericum perforatum), korena maslačka (Taraxacum officinale) i po 1 supenu kašiku lista divlje nane (Mentha piperita) i lista i cveta podubice (Teucrium chamaedrys). Sve to izručiti u 1 litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno izvan štednjaka 90 minuta. Procediti i zasladiti medom po želji. Piti po 200 grama pre doručka, ručka i večere, kao i 1 sat nakon ručka i večere.

Tri sata nakon doručka i ručka, kada je skoro prazan želudac, žvakati „loptice" napravljene od sledećih trava:

Uzeti po 1 supenu kašiku:

danas — suvog lista koprive (Urtica dioica) i 1 supenu kašiku meda.

sutra — lista i cveta ranjenika (Betonica officinalis) sa 1 supenom kašikom meda.

Loptice žvakati pola sata. Sok gutati. Nakon pola sata žvakanja progutati i čitavu lopticu.

Sledećih 20 dana:

Uzeti 3 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kantariona (Hypericum perforatum) i po 1 supenu kašiku lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium), lista koprive (Urtica dioica) i lista i cveta podubice (Teucrium chamaedrys). Sve to izručiti u 1 litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno izvan štednjaka 90 minuta. Procediti i zasladiti medom po želji. Piti po 200 grama tri puta dnevno pre jela, kao i iza ručka i večere.

Žvakati po istom postupku „loptice" sastavljene prema uputstvima iz prvog pasusa (lečenje od 10 dana), ali svaki četvrti dan.

Druga kura lečenja:

Ova bolest leči se sasvim sigurno u maju, junu, julu i avgustu, tj. samo u onim mesecima u kojima se može nabrati sveža ženska bokvica (Plantago major).

Uzeti što više lišća, prirepaka i korena ove lekovite trave i dobro je oprati. Odmah iza toga obrisati je od vode i samleti u mlinu za seckanje mesa. Nakon toga pod presom iscediti sav sok izručiti u dve flaše. Treba da imamo 1,5 litar ovog soka, koji je dosta' opor za piće. Čuvati ga u ostavi na hladnom mestu.

Svakog jutra pre doručka, kao i pre ručka popiti po 50 grama ovog soka, tj. po jednu kafenu šoljicu. Držati dijetu. Nikako jesti zapaprena, zasoljena, zaljućena, mnogo zamašćena i zakiseljena jela, kao ni konzervisane ili suhomesnate proizvode. Ne sme se koristiti alkohol, kao ni duvan. Posle 25. dana ovakvog načina lečenja sigurno je da će se potpuno izgubiti čir. Bolesnik dobija snažan apetit. Svaki drugi dan za ručak i večeru jesti salatu od slatkog kupusa začinjenu sa malo zejtina i veoma malo soli i vinskog sirćeta. Može se nakon pojedene salate progutati sav sok od kupusa koji se zove „brasikan"

Posle doručka, ručka i večere popiti ovaj čaj:

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno Iseckanog lista i korena maslačka (Taraxacum officinale), lista i cveta podubice (Teucrium chamaedrys), lista i korena vodopije (Cichorium intybus), i lista divlje nane (Mentha piperita). Sve ovo izručiti u 600 grama proključale vruće vode i ostaviti poklopljeno izvan štednjaka 90 minuta. Nakon 'toga procediti, zasladiti medom po želji i piti po gornjem uputstvu.

U svojoj praksi imao sam sa ovim receptom kod mnogih ljudi sasvim siguran način potpunog izlečenja ove opake bolesti.

Nakon ovakvog načina lečenja, koje je trajalo 25 dana, piti novih 15 dana ovaj čaj:

Uzeti 3 supene kašike sitno zdrobljenog lista i cveta kantariona (Hypericum perforatum) i izručiti ga u 600 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno izvan štednjaka 90 minuta. Procediti, zasladiti medom po želji. Piti po 200 grama pre doručka, ručka i večere.

 

Napomena

Ova bolest ima 2 kure lečenja koje traju po 40 dana. Koristiti recept po želji i za sve vreme lečenja držati dijetu.

 

Oglasi