Početna Tanko crevo Tanko crevo Dijeta kod oboljenja tankog creva Dijeta kod oboljenja tankog creva

 

Tanko crevo

Dijeta kod oboljenja tankog creva

Narodni lekovi, recepti za pripremu od lekovitih biljaka

 

Recept 1

 

Recept 1

Ne sme se pušiti.

Ne valja piti: vino, rakiju, pivo, žestoka alkoholna pića, kisele voćne sokove, hladna pića, kao ni mleko u početku bolesti.

Ne treba jesti: zapaprena, zaljućena, zabiberena, zamašćena, zasoljena i zakiseljena jela, sve vrste mesa, jaja, masne supe, ribe, razna jela sa jajima, crveni patlidžan, zakiseljene čorbe, grašak, bob, pasulj, sočivo, svež i vruć hleb (kruh), kiseli kupus, prokole, čokoladu, sirovo voće, sirovo povrće.

Za doručak treba jesti: kačamak od pšeničnog griza, kukuruznog, ovsenog, ječmenog ili raženog brašna, brašnaste i skrobne čorbe, čorbe od raznog povrća sa krompirom, jučerašnji hleb (kruh) pečen na plotni od štednjaka ili dvopek. Sve se to može blago začiniti sa malom količinom zejtina (ulja) i soli. Posle doručka pojesti poneku slatku jabuku – izrendanu ili propasiranu.

Za ručak i večeru valja jesti: čorbe sa dosta povrća — začinjene sa veoma malo zejtina, brašna i soli i dvopekom ili jučerašnjim hlebom pečenim na plotni štednjaka, makarone i razna jela od testa, rezance i knedle od griza, propasirano povrće, krompir pire ili restovan krompir, pileće, teleće ili jagnjeće meso pečeno na plotni bez ikakvih masnoća, kašasta i brašnasta jela, biskvite sa razblaženim ukuvanim mlekom i malo narendane čokolade, sutlijaš sa pirinčem u vodi, koh, pihtije od dunja, kompote od voća a najčešće od jabuka sa korom i suvih šljiva, kuvanu pšenicu svaki treći dan pre ručka i večere.

Ispočetka koristiti veoma malu količinu zejtina (ulja) za zaprške i malo soli. Jesti takođe što češće pirinčana jela.

Treba za sve vreme lečenja koristiti voćno vegetarijansku dijetu.

 

Oglasi