Početna Pluća i plućna maramica Pluća i plućna maramica Plućna maramica, akutno zapaljenje Plućna maramica, akutno zapaljenje

 

Pluća i plućna maramica

Plućna maramica, akutno zapaljenje

Narodni lekovi, recepti za pripremu od lekovitih biljaka

 

Recept 1 Recept 2 Recept 3 Recept 4 Recept 5

 

Najčešće dolazi zbog nazeba, a može se pojaviti i na tuberkuloznoj bazi. Bolesnik oseća povećanje temperature, drhtavicu, probode u visini bradavice i ispod pazuha, bolove pri udisanju, suvo kašlje i ubrzano diše. Lakše mu je da leži na onoj strani gde oseća bolove. Ponekad se događa da se izlije voda između grudnog koša i plućnog tkiva. Tada bolesnik još teže diše i povećava mu .se pritisak. Puls je ubrzan, a srce ubrzano kuca. Ako se ne leči nastaju posledice na plućima i bubrezima. Treba piti tople napitke i držati tople obloge na obolelim mestima. Iz ishrane izbaciti kuhinjsku sol.

 

Recept 1

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista plućnjaka (Pulmonaria officinalis), trešnjinih peteljki (Prunus avium), korena maslačka (Taraxacum officinale) i cveta zove (Sambucus nigra). Sve to izručiti u 600 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti po 200 grama pre doručka, ručka i večere.

 

Napomena

Koristiti recepte po 10 dana, sve dok se bolest ne zaceli. Jesti kaloričnu hranu.

 

Oglasi